Vi behöver ditt stöd

Sommaren är en härlig tid för många men en ren mardröm för andra. Rutiner och tryggheten bryts när skolan stänger, fritidsaktiviteter pausas och många stödinstanser stänger för de som mår dåligt. Till Tjejzonen kan tjejer under hela sommaren vända sig för att prata med någon som lyssnar. Men trycket på stödchatterna blir ofta stort och mer resurser krävs för att kunna ta emot alla.

– Många tjejer känner sig övergivna och ensamma under sommaren. En del lever dessutom i familjer eller relationer där våld är vardag. Därför behövs vi lite extra under just sommarlovet, säger Anna Garvander, generalsekreterare på Tjejzonen.

Tjejzonen är Sveriges största stödorganisation för tjejer. Vi kämpar för tjejers rätt att bli lyssnade på och för att den psykiska ohälsan ska minska hos tjejer mellan 10 och 25 år. Vi erbjuder tjejerna en Storasyster – en kvinnlig volontär – att prata med, antingen online via chatt eller via fysiska möten. All kontakt sker anonymt.

Ökat tryck att få stöd på Tjejzonen
Fler och fler tjejer som drabbats av psykisk ohälsa, ätstörningar eller blivit utsatta för våld söker sig till Tjejzonen. Men alltför ofta finns inte resurser att ta emot alla stödsökande.

– Under de senaste åren har vi fått allt längre köer till alla våra stödfunktioner. I stödchatterna är det ofta köer på grund av att så många vill fram, så vi skriker verkligen efter mer resurser så vi kan ta emot fler tjejer som behöver prata med någon, säger Sofie Karlström, samordnare för en av Tjejzonens stödchatter.

Fler tjejer vågar berätta om våld i vardagen
I många av samtalen vittnar tjejerna om att ha blivit utsatta för olika typer av våld. Cirka 30 procent av tjejerna på gymnasiet har erfarenhet av sexuella övergrepp under uppväxten. De tillhör den mest utsatta gruppen i Sverige.

Under höstens #metoo-uppror mot sexuella övergrepp och trakasserier, synliggjordes hur vanligt det är att som tjej eller kvinna bli utsatt. Efter höstens upprop har antalet samtal om sexuella övergrepp i stödchatten dubblerats.

– Tjejerna kände igen sig i berättelserna de läst och insåg att de också blivit utsatta. Men fortfarande känner många skuld och skam kring att ha blivit utsatta och är rädda för att berätta vad de varit med om. Men i vår anonyma stödchatt vågar de berätta och ger oss förtroendet att finnas där med dem och möta dem i deras svåraste stund, säger Sofie Karlström.

Stöd vårt arbete – ge en gåva

Ingen tjej ska behöva vara ensam i sommar! Därför behöver vi din gåva för att klara det ökade trycket.
Visa ditt stöd genom att swisha valfri gåva till nummer 123 90 02 072 eller bli medlem här

Tack för ditt ovärderliga stöd!