Så går det till att bli volontär

Är du intresserad av att bli Storasyster på Tjejzonen? Vill du finnas där för tjejer mellan 10 och 25 år som behöver någon som lyssnar? Här kan du läsa mer om vad ett volontäruppdrag hos oss innebär och hur det går till.

Vem kan bli Storasyster?

Att vara Storasyster på Tjejzonen är en möjlighet att vara ett värdefullt stöd för unga tjejer och göra verklig skillnad i deras liv. Du kan bli Storasyster om du:

• är en tjej över 20 år som vill lyssna, stötta och peppa
• vill vara en positiv förebild för tjejer och unga kvinnor
• har en vilja att själv utvecklas som person
• kan avvara cirka sex timmar i månaden åt ditt volontäruppdrag.

För att ha möjlighet att bli Storasyster måste du också kunna delta på någon av våra volontärutbildningar. De hålls ungefär sex gånger per år, i Stockholm samt i vissa fall på distans.

Hur ser uppdragen ut?

Vi erbjuder flera olika typer av uppdrag som du kan välja mellan. Du har ett uppdrag åt gången.

Storasyster i chatt
Vi har två stödchatter, Chatten och Ätstörningschatten, där du har en fast tid varannan vecka och chattar med olika tjejer från gång till gång.

Storasyster i relation
Som Storasyster Live eller Online stöttar du en och samma Lillasyster under ett helt år. Du som har särskilda språkkunskaper kan vara Storasyster åt en Lillasyster som är ny i Sverige.

Mentor till en Storasyster
Som mentor till en Storasyster stöttar du och vägleder Storasystrar i sina uppdrag i Chatten och Ätstörningschatten. Du kan söka detta uppdrag om du har tidigare erfarenhet av att stötta andra eller har varit Storasyster hos oss tidigare.

Läs mer om de olika uppdragen och hur du anmäler ditt intresse

Hur går rekryteringen till?

Om ett volontäruppdrag på Tjejzonen låter intressant för dig så gör du en intresseanmälan. Du blir därefter kontaktad när vi har behov av att rekrytera nya volontärer, vilket vi gör löpande. Vi bokar då in tid för intervju som hålls antingen på vårt kansli i Örnsberg, om du bor i Stockholmsområdet, eller via Skype.

Intervjun är en möjlighet för dig att få veta mer om uppdraget och känna om det kan vara något för dig. Du behöver inte sedan tidigare ha en specifik utbildning eller särskilda erfarenheter för att bli Storasyster. Däremot är egenskaper som personlig mognad och förmågan till självreflektion viktiga. Utbildning för uppdraget får du sedan genom Tjejzonen.

Tjejzonens volontärutbildning

Innan du påbörjar ditt uppdrag går du vår volontärutbildning. Den består av en grundutbildning under en helg som är densamma för alla våra volontärer, följt av en kortare uppdragsutbildning där du förbereds just för ditt specifika uppdrag. Om resurser finns kan vi även erbjuda en del av utbildningarna över nätet för dig som inte bor i Stockholmsområdet. Läs mer om våra volontärutbildningar här

Stöd i uppdraget

Under tiden du är volontär erbjuds du flera gånger per termin möjligheten att delta i olika fortbildningar med koppling till det du möter i ditt uppdrag. De är alltid gratis för dig som Storasyster. Du får dessutom regelbundet stöd från våra samordnare samt handledning via gruppträffar med andra volontärer.

Villkor

• För att vara volontär på Tjejzonen behöver du vara medlem i Tjejzonen och betala en årlig medlemsavgift på 200 kronor.
• Vi kommer att be dig sända in ett utdrag från Polisens belastningsregister.
• Som volontär har du tystnadslöfte och förbinder dig till detta via ett kontrakt.
• Arbetet är ideellt vilket innebär att du inte får betalt.
• Alla uppdrag på Tjejzonen är rök- och drogfria.

Läs vilka regler och ramar som gäller för Storasystrar på Tjejzonen

Tre Storasystrar berättar om uppdraget

Jannica, Petra och Miriam berättar om varför de har valt att engagera sig som Storasystrar på Tjejzonen och vad uppdraget egentligen handlar om. Filmen har producerats av Mediabruket.