Hon blir Tjejzonens första generalsekreterare

Hej där, Anna Garvander! Du tillträdde i mars som Tjejzonens allra första generalsekreterare. Vad innebär det?

– Det innebär att jag har världens roligaste uppdrag – att leda Tjejzonen i både strategiska utvecklingsfrågor och den dagliga verksamheten på kansliet i Stockholm. Tjejzonen har en mycket gedigen och välgrundad verksamhet där både personal och volontärer driver ett outtröttligt engagemang för tjejernas psykiska hälsa. Det ska bli spännande och hedrande att bli en del i det arbetet.

Anna kommer senast från jobbet som chef för humanitärt bistånd inom Svenska kyrkans internationella arbete med ett särskilt fokus på psykosocial hälsa och välbefinnande. Innan dess har Anna arbetat på barnrättsorganisationen Plan International. Med en magisterexamen i statsvetenskap och med över 15 års erfarenhet av arbete med barn och ungas rättigheter på en internationell arena tar Anna med sig värdefull kunskap och erfarenhet till Tjejzonen.

– Tjejzonen befinner sig i en spännande utvecklingsfas och vi är så otroligt glada och stolta över att ha Anna här som med sin gedigna kunskap och erfarenhet kommer in med nya fräscha ögon, säger Thintin Strandman, grundare och ordförande på Tjejzonen.

Kvinnors och tjejers rättigheter kränks varje dag, världen över. Våldet är ofta närvarande och är ett utbrett problem som drabbar många tjejer. En av Annas absoluta drivkrafter är arbetet för att stärka barn och kvinnors rättigheter och att ge dem en plats i samhället och göra sin röst hörd. Rätten att bli lyssnad på och det medmänskliga samtalet gör en enorm skillnad.

– Det handlar om att se människors egna kapacitet och bidra med trygghet och stöd så att människor själva kan hantera sin situation. Att må psykiskt dåligt innebär inte att man saknar förmåga. Att få möjlighet att göra sin röst hörd är avgörande för att kunna förändra sin situation och det är precis det synsättet som är centralt för Tjejzonen, säger Anna Garvander.

Vikten av psykisk hälsa har alltid varit närvarande för Anna, inte bara professionellt utan även personligen. När Anna var 25 år gick hennes pappa hastigt bort i cancer. Anna och hennes familj hamnade i en svacka av djup sorg och saknad. Ett sätt för Anna att hantera sorgen var att testa yoga. Den kom att bli ett viktigt andningshål och en plats att sörja och vila på, utan någon prestation.

Den psykiska ohälsan hos unga kvinnor i Sverige har ökat med 70 procent under den senaste tioårsperioden, höstens #metoo-rörelse har visat att många tjejer blir utsatta för sexuella övergrepp. Hur kan Tjejzonen inge hopp till tjejerna, föräldrar och samhället i stort?

– Tjejzonen är ett viktigt komplement till vården och vi står alltid på tjejernas sida. Vi vet att vår beprövade metod, Storasystermetoden, är en viktig pusselbit för att på riktigt minska den psykiska ohälsan. Vi finns här när köerna blir allt längre till psykiatrin eller när tjejerna behöver hämta kraft till att förändra sin situation. Eftersom vi alltid står på tjejernas sida har vi också ett ansvar att lyfta tjejernas röst och väcka opinion i frågor som rör dem. Detta arbete vill jag vara med och vidareutveckla framöver.

Kort om Anna

Bor: I ett snart hundra år gammalt hus i södra Stockholm

Familj: Man och två barn i förskoleåldern

Ålder: 45

Intressen: Hitta på aktiva saker med min familj, är gärna ute i naturen, åker skidor eller yogar

Vad gör du när du känner dig deppig? Jag sätter på en peppig låt! Oftast hämtar jag energi hos min familj och kramar mina barn extra mycket

Fantiserar om: Att öppna strandcafé i Indonesien där jag tidigare bott och arbetat

Inspireras av: Kvinnors kraft och eldsjälar som Thintin Strandman som grundat Tjejzonen