Stödgrupper Online

Är du mellan 10 och 25 år och vill chatta anonymt med andra tjejer med stöd av en Storasyster? Då kan Stödgrupper Online vara något för dig.

I Stödgrupper Online chattar du med andra tjejer i ett gemensamt chattrum. Du är anonym och chatten leds av en Storasyster. Vid varje chattillfälle finns det ett tema att prata kring.

Anmäl ditt intresse

Du kan anmäla dig till ett eller flera tillfällen. Anmäl dig anonymt för våren 2018 via det här formuläret

Vårens tillfällen

Att vara nöjd med sin kropp – trots normer, press och ideal.
Vem är det som bestämmer vad vi ska tycka om vår kropp? Och varför är det så? Det finns många normer kring kroppen, många som tycker och tänker om hur en ska se ut. Det är lätt att känna press. Men alla ser vi ju olika ut och tycker olika saker är snyggt. Hur påverkar samhället våra tankar om kroppen? De här två gångerna pratar vi om att stå emot sjuka samhällsideal och att vara nöjda med oss själva precis som vi är.
Datum: 6 mars och 13 mars klockan 19.00-21.00

Vi pratar om näthat och nätkärlek – din vardag på nätet.
Att vara ung på nätet idag kan vara hur underbart som helst, men det kan också innebära en extra utsatthet. En kan till exempel bli utsatt för hot, kränkningar, mobbning eller bli tvingad till att göra något en egentligen inte är bekväm med, kanske något sexuellt. Våld som utövas online är lika allvarligt och brottsligt som alla andra former av våld. De här två tillfällena pratar vi om utsatthet på nätet och vad vi kan göra när vi varit med om det.
Datum: 20 mars och 27 mars klockan 19.00-21.00

Har du stränga regler hemma som hindrar dig att göra det du vill?
De flesta har regler när de växer upp. Men finns det mycket regler hemma hos dig, som du inte tycker att andra runt dig har? Får du inte göra det som du vill, och mår dåligt över det? Att det är strikt hemma kan se ut på olika sätt, kanske får du inte umgås med den du vill, måste vara hemma tidigt, får inte klä dig som du vill, har stort ansvar för sysslor i hemmet, känner dig övervakad eller nåt annat. De här två tillfällena pratar vi om att känna sig kontrollerad hemma.
Datum: 3 april och 10 april klockan 19.00-21.00

Har någon rört dig på ett sätt som inte kändes okej?
Ingen har rätt att göra något med din kropp som du inte känner dig bekväm med, vare sig det rör sig om en främling, en partner eller en familjemedlem. Ändå händer det alldeles för ofta – var femte tjej har varit utsatt för någon form av sexuella övergrepp. Oavsett om det handlar om oönskade kommentarer, att någon tafsar, tjatar om sex eller att någon har utsatt dig för våldtäkt, en gång eller upprepade gånger. De här två tillfällena pratar vi om känslorna som övergrepp kan väcka och hur vi kan förhålla oss till det. Att våga berätta om det som har hänt är ofta ett viktigt steg på vägen mot läkning och att få rätt hjälp.
Datum: 17 april och 24 april klockan 19.00-21.00

Så här säger tre anonyma tjejer om Stödgrupper Online:

“Jag tycker om gemenskapen, och typ känslan av att andra fattar och inte är så rädda för att prata om det.”

“Jag tycker det är skönt att berätta och få råd av er tjejer som inte vet vem jag är, det blir så annorlunda nu med er än när jag pratar med mina vänner. Det känns skönt att få råd från två helt olika perspektiv liksom!”

“Det som är skönt med stödgrupper är att det är så många som känner samma sak, att jag inte är ensam om det.”

Vilka är Storasystrarna?

Våra Storasystrar är volontärer som engagerar sig frivilligt på sin fritid utan ekonomisk ersättning. De är tjejer som är lite äldre än du och som tycker att det är viktigt att vara en god medmänniska. Här kan du lära känna några av våra Storasystrar

Tystnadslöfte

På Tjejzonen har vi tystnadslöfte. Det innebär att allt du berättar stannar hos oss. Vi har ingen anmälningsplikt och ingen kontakt med vård, skola, familj, socialtjänst eller polis utifrån det du berättar här. Om du inte vill det förstås, då hjälper vi gärna till. Om du själv berättar vem du är kan tystnadslöftet brytas om ditt liv är i fara, men vi pratar alltid med dig först.

Har du frågor?

Om du har frågor kan du alltid mejla samordnare Lovisa på lovisa.skagerman@tjejzonen.se